דילוג לתוכן
X

הצטרפו אלינו

מלא/י את הפרטים ונחזור אליך בהקדם

    X

    מעוניין/ת לקדם את העסק שלך?

    מלא/י את הפרטים ונחזור אליך בהקדם

    Error: Contact form not found.

    מדוע עסק צריך אסטרטגיה פיננסית?

    מאת רחל שרייבר

    הכנת תקציב נתפסת לא פעם בעיני בעלי העסקים הקטנים והבינוניים כדבר חסר תכלית. התגובות שאני מקבלת בדרך כלל הן: "בשביל מה צריך את זה? אין לי אפשרות לדעת מה יקרה בחודשים הקרובים, כיצד אבנה תקציב ליותר משנה?"

    אסטרטגיה פיננסית משפיעה על ההשלכות הפיננסיות של ההחלטות בעסק, השימוש בטכניקות ובכלים הפיננסים נותן את האפשרות להחלטות ארוכות טווח של ההנהלה לעתיד העסק.

    עסקים רבים נסגרים בישראל. בין 45,000 – 50,000 עסקים בממוצע נסגרים מידי שנה. רבים מהם נסגרו בשל החלטות פיננסיות של בעלי העסק. אסטרטגיה פיננסית חיונית להישרדותו של העסק.

    אסטרטגיה פיננסית בעסק כוללת:

    • בניית תקציב עתידי לעסק.
    • מקורות מימון והשימוש בהם.
    • בחינת שווי העסק.

    עסק צריך לבחון את החלטותיו, כדי לענות על שאלות כמו: כמה חוב נוסף עליו לקחת, חוץ מהרווחים שנצברו בעסק כדי לגדול ולהתקדם? כיצד יחלקו את המזומנים בין הלוואות לזמן קצר, הלוואות לזמן ארוך. הלוואות מהבנק או הלוואות חוץ בנקאיות. האם בעלי המניות יזרימו את הכספים לעסק, או משקיע חיצוני נוסף יתווסף לעסק?

    עסקים צריכים להחליט מהו מבנה החוב שברצונם לקחת בעסק, כאשר מצד אחד חוב גדול נותן ROI (החזר על ההשקעה) גבוה, ומצד שני היחס המהיר במאזן יהיה נמוך – גורם שעלול להיות שלילי מבחינת החלטת הבנק אם לתת הלוואות נוספות או קו אשראי לעסק.

    הכנת תקציב בעסק

    בניית תקציב נבנית מנתוני העסק משנים קודמות, תוך הטמעת השינויים או פרויקטים חדשים שנכנסו לעסק. בחינת נושא המשכורות: האם יש צורך בעובדים נוספים ובאלו תחומים, מה תהיה ההשפעה על הרווח של החברה כתוצאה מהעלאת שכר או הוספת עובדים. האם יש צורך להתייעל ולפטר עובדים, או להוציא חלק מהעבודה למיקור חוץ. בבניית התקציב במבנה של אקסל, קיימת האפשרות ל"שחק" עם הנתונים ולבחון את האפשרויות הקיימות לעסק.

    בהמשך לבניית התקציב לוקחים את נתוני השנים האחרונות מהמאזן ומדוחו"ת הרווח וההפסד ובוחנים את היחסים הפיננסיים של העסק במשך השנים, בדרך כלל עד 5 שנים אחרונות.

    תזרים מזומנים עתידי בעסק

    בניית התקציב ובחינת היחסים הפיננסיים בעסק מאפשרות לבנות את תזרים המזומנים העתידי בעסק, כלי זה נותן לנו את האפשרות לבחון מתי נזדקק להלוואות מהבנק להון חוזר.

    ראוי לציין, כי כאשר עסק קיים גדל בצורה פתאומית, לא אחת העסק עלול להגיע למצב של חדלות פירעון, לכן חשוב לבנות את תזרים המזומנים העתידי. בתזרים המזומנים העתידי נכניס גם את החזרי ההלוואות, רכישת רכוש וציוד קבוע, קבלת הלוואות או כספים אשר ידוע לנו עליהם.

    הכרת תזרים המזומנים העתידי נותן גם את הפתח להחלטה כיצד ייראה ההון של החברה.

    החלטות כלכליות פיננסיות

    בניית תקציב + תזרים מזומנים עתידי נותנים לעסק את האפשרות לבחון את ההכנסות החודשיות בפועל לעומת התקציב, ולהבין מהן הבעיות בעסק או בשוק, אם לא הגיעו ליעד הדרוש.

    הכלים לאסטרטגיה פיננסית מאפשרים גם לבעל העסק לבחון האם לרכוש רכוש קבוע בהלוואה מהבנק, או בליסינג. בנוסף, תמיד צריך לבחון כמה כסף מזומן להשאיר בעסק בכדי שיוכל להמשיך ולצמוח.

    רחל שרייבר

    רחל שרייבר שימשה כיועצת וכמלווה כלכלית עסקית לעסקים קטנים ובינוניים. תפקידה כיום הנו חשבת הלשכה בלשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון.

      גרסה להדפסה
      בניית אתרים